heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

torstai 8. helmikuuta 2018

Vapaus on vastuuta 2018


Heinolan nuorisopalvelut, Heinolan kaupunginkirjasto sekä poliisi järjestivät kaikille Heinolan 9-luokkalaisille Pleissillä Vapaus on vastuuta- teemapelin viikoilla 5 & 6. Vapaus on vastuuta- teemapeli uudistettiin täksi vuodeksi käyttäen pohjana vanhaa Rahakramppia.

Teemapelin idea on opetella nuoren opiskelijan itsenäistä rahan käyttöä. 9-luokkalaiset saapuivat Pleissille luokittain ja jokainen luokka jaettiin pienryhmiin. Pienryhmät suunnittelivat aluksi itselleen kuvitellun pelihahmon. Hahmon kerrottiin olevan 17 -vuotias opiskelija, joka oli juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle opiskelemaan. Hänellä oli käytössään kuukauden ajaksi 460€ rahaa, joka vastaa opiskelijan kuukausituloja.

Hahmon suunnittelun jälkeen pienryhmät lähtivät kiertämään rasteja. Rasteina olivat vanhan rahakrampin pohjalta tutut asumis-, kauppa- ja vapaa-aikarastit. Uudistettuna Vapaus on vastuuta- teemapeliin olivat tulleet some- ja sattumarastit.


Asumisrastilla hahmo pääsi valitsemaan itselleen vuokra-asunnon viidestä eri hintaisesta vaihtoehdosta. Valinnan jälkeen harjoiteltiin vielä vuokrasopimuksen täyttämistä ja pohdittiin mitä muita sopimuksia tarvitsee mahdollisesti tehdä, kun muuttaa omaan asuntoon.

Sattumarastilla nimensä mukaisesti valittiin sattumalla korttipakasta yksi kortti, jossa sattui ja tapahtui jotain, mikä liittyi poliisin kanssa asioimiseen. Kyseiset asiat saattoivat olla negatiivisia, joka tarkoitti rahan menoa tai positiivisia joka tarkoitti pieniä tuloja. Sattumarastia ohjasi poliisi.


Ruokakaupparastilla hahmo valitsi ruokatarvikkeita kuukauden tarpeisiinsa. Vaihtoehtoina oli eri sisältöisiä ja eri hintaisia ruokakasseja, joista hahmon täytyi valita neljä ruokakassia.


Somerastilla mietittiin sosiaalisessa mediassa käyttäytymistä ja toimimista. Ideana oli, että hahmolle arvottiin jokin tapahtuma mitä heille sosiaalisen mediaan liittyen tapahtuu. Kyseisen tapahtuman pohjalta hahmo sai itse valita eri reittejä, miten hän sosiaaliseen mediaan liittyvissä skenaarioissa lähtisi toimimaan. Tälläkin rastilla saattoi tulla yllättäviä tuloja tai menoja, valinnoista riippuen. Somerastia ohjasi kirjaston mediaohjaaja.

Vapaa-aikarastilla pohdittiin, riittääkö rahaa vielä harrastuksiin ja viikonlopun huveihin. Hahmolle kerrottiin, että hänelle on tulossa ystävä kylään ja heidän tulee miettiä mitä he viikonloppuna ystävän kanssa tekisivät. Vaihtoehtoina oli eri hintaisia aktiviteetteja kotona olemisesta huvipuistopäivään ja kaikkea siltä väliltä.


Toisilla alussa ja toisilla lopussa oli vielä extrarasti, jossa vastattiin kyselyyn, jonka teema oli sosiaalisen median käyttö ja somekiusaaminen. Jokainen vastasi kyselyyn henkilökohtaisesti omalla tabletilla. Lopussa käytiin läpi, millaisia somekäyttäjiä kullakin luokalla on ja ovatko oppilaat kokeneet kiusaamista ym. sosiaalisessa mediassa.

Kun kaikki olivat suorittaneet rastit, esiteltiin muille ryhmille, kuinka kullekin hahmolle oli käynyt kuukauden aikana. Jäikö saldo 460:sta eurosta plussalle vai miinukselle ja mitä kaikkea hahmo valitsi ja koki kierroksen aikana.


Kirjoittanut Jenna Halla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti