heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

maanantai 19. kesäkuuta 2017

Pleissin bändiklinikka


 
Pleissillä järjestettiin 10-15 vuotiaille tytöille ja pojille bändiklinikka 6.-8.6.

Klinikka toimi päivittäin klo 14-18.00 ja siellä oli mahdollisuus tutustua ja saada ohjausta kitaran, basson, pianon ja rumpujen soittoon ja vielä vaikka laulaa jos innostusta riitti. Nuorisopalveluiden ohjaajat toimivat ohjaajina, koska heillä on aikaisempaa musiikkitaustaa ja sitä nyt hyödynnettiin, myös vuosi sitten kesällä järjestettiin vastaavanlainen tapahtuma ja siitä oltiin saatu myönteisiä kokemuksia, joten päätettiin järjestää tänä kesänä myös vastaavanlainen.
Nyt mukaan osallistui 10 innokasta soittajaa. Ylivoimaisesti suosituin soitin oli rummut, mutta myös kitaraan ja bassoon saatiin ryhmät helposti aikaiseksi. Lisäksi tänä vuonna meillä oli ilo saada ohjaajaryhmään mukaan pianoa soittava kesätyöntekijämme Maiju Mykrä.

Aloittaessamme Pleissin lattialle oli koottu läjä erilaisia soittimia ja soittokalustoa, joten äänentoisto, kitara/bassokamat, rummut koottiin soittokuntoon, jotta saatiin siihenkin tehtävään harjoitusta. Aluksi ohjaajat saivat olla tarkkana kun innokkailta soittajilta sateli kysymyksiä, ”miten tää tulee, mihin tämä laitetaan, kumpaan suuntaan käännän ruuvia” ? Eli porukka alkoi innokkaasti hommiin, eikä ollut ajatustakaan minkäänlaisesta alkujännityksestä, jos sitä oli, kohdistui se varsinaisen soittimen kokeiluun, koska osa porukasta ei ollut kokeillut mitään soitinta aikaisemmin.

 
Kun soittimet oli saatu koottua paikoilleen, jakaannuttiin instrumenteittain ryhmiin harjoittelemaan ”perusjuttuja”, rumpalit peruskomppeja/rytmipohjia, kitaran/basson alkeita, tabulatuurien lukemista, virittämistä ym.
Klinikan viimeisenä päivänä yhdisteltiin opittuja asioita yhteissoittamisen merkeissä. Kaikki pääsivät soittamaan yhdessä kahta biisiä, jotka olivat valikoituneet harjoiteltaviksi. Välillä vaihdeltiin soittimia ja myös ne, joille ei riittänyt yhteisbiiseissä muita soittimia, soittivat djembe-rumpuja.

 
Nuorten lopullinen fiilis/palaute klinikasta oli positiivista, sai kokeilla ja soittaa erilaisia soittimia sekä tutustua muihin soittamisesta kiinnostuneisiin. Ja nimenomaan yhteissoittosessiot saivat myönteistä palautetta. Tästä jäi tiettyä ”nälkää” tulevaisuutta ajatellen…joten onkohan tätä mahdollisuutta ensi kesänä… ?
On tosi tärkeää antaa nuorille tällainen mahdollisuus itseilmaisuun ja sitoutumattomaan soittimien kokeiluun. Lisäksi on huomionarvoista tähdätä nuorten ja nuorisotyöntekijöiden yhteiseen hyvinvointiin tällaisen toiminnallisen tapahtuman kautta.

 

Kirjoitti Hannu Kivioja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti