heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

tiistai 9. toukokuuta 2017

Liikenneturvallisuuspäivä


Lyseonmäen koulun 8-luokkalaisille järjestettiin 4.5 liikenneturvallisuutta koskeva päivä, johon myös Heinolan nuorisopalvelut osallistui. Nuorisotalo Pleissin työntekijät järjestivät oppilaille toimintarastit, joihin luokat jakaantuivat. Pleissille oltiin suunniteltu kaksi erilaista rastia, jotka oli jaettu neljään eri pisteeseen.

Ensimmäinen rasti oli liikenneturvallisuuslautapeli, jota pelattiin pareittain. Siinä edettiin noppaa heittämällä, joissa päästiin joko huuto –tai kysymysmerkkisymbolille. Pari sai joko kysymys –tai toimintakortin, johon oli vastattava oikein päästäkseen liikkumaan pelissä eteenpäin. Kysymykset liittyivät liikenteeseen, liikenneturvallisuuteen, päihteisiin ja tapaturmiin. Oppilaat pohtivat kysymyksiä esimerkiksi väistämisvelvollisuuteen, mopoiluun, nopeusrajoituksiin sekä alkoholin ja lääkkeiden käyttöön liittyen. Toimintakorteissa piti tietää muun muassa liikennemerkkien tarkoitus tai selittää, miten tulee toimia liikenneonnettomuuden sattuessa.


Toinen rasteista oli lattiaan tehty liikennerata, jonka jokainen suoritti parin ottaen aikaa sekuntikellolla. Rataan oli laitettu liikennemerkkejä, jotka piti ottaa suoritusta tehdessä huomioon. Rata mentiin läpi kaksi kertaa, ensimmäisellä kerralla normaalisti kävellen ilman häiriötekijöitä. Toisella kerralla nuoren piti kirjoittaa puhelimeensa teksti, joka luonnollisestikin hidasti liikkumista. Lopuksi vertailimme aikoja, ja saimme selvyyttä siihen, kuinka paljon puhelimella näpräily vaikuttaa liikenteessä liikkumiseen.

Päivä oli kaiken kaikkiaan onnistunut, ja nuoret lähtivät toimintaan hyvin mukaan. Rasteilla saatiin keskustelua aikaiseksi liikennekäyttäytymisestä ja siihen liittyvistä riskeistä. Varsinkin ajankohtainen aihe oli mopoilu, joka herätti nuorissa ajatuksia, sillä he ovat pääsemässä tänä vuonna mopokortti-ikään. Jonkin verran oli epäselvyyttä esimerkiksi liikennemerkeistä, joten uskon, että rasteilla opittiin uutta ja esille nousseet asiat tulivat tarpeeseen.

Kirjoittanut Essi Mikkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti