heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

keskiviikko 24. toukokuuta 2017

20-luvun tunnelmaa Wanhan ajan markkinoilla


20.5.2017. Heinola. Työpaja Torpan piha siirtyi 20-luvulle jokavuotisien Wanhan ajan markkinoiden merkeissä, joita kehuttiin jälkeenpäin monelta taholta, joten tapahtumaa voi pitää erittäin onnistuneena.

Vielä pari vuotta takaperin Torpan wanhan ajan markkinat olivat aina samanlaisia. Tapahtuma kyllä vetivät väkeä ja he vieläpä viihtyivät siellä, mutta jos yhden niistä oli nähnyt, oli nähnyt ne kaikki. Viime vuonna päätettiin kuitenkin kokeilla jotain uutta, muista saman tapaisista markkinoista erottavaa: Teemavuosikymmentä. Silloin, vuonna 2016, tuoksi vuosikymmeneksi valittiin 50-luku.

Kokeilu onnistui enemmän kuin hyvin. katsottavaa riitti ja kävijät lähtivätkin tyytyväisinä sieltä pois, jopa tyytyväisempänä kuin koskaan ennen. Moni heistä vannoikin tulevansa myös ensi vuonna. Ei olekaan mikään ihme, että Työpajat päätti jatkaa samalla linjalla tänäkin vuonna. Nyt se on salakapakoiden, tivolin, Charleston-tanssin sekä Al Caponen vuosikymmen eli 20-luku.


Teema oli huomioitu monin tavoin. Kojujen aiheena oli silloin hyvin suosittu tivoli. Omat kojut saivat niin ennustaja, parrakas nainen, voimamies, kasvomaalaus, tölkkien heitto kuin lasten animaatiokin. Lisäksi meillä oli, animaation hahmojen eli Seri-siilin ja Noidan valokuvakulissi, sekä Salakapakka, jossa ei kuitenkaan myyty alkoholia, nimestä huolimatta. Onhan kyseessä koko perheen tapahtuma.

Markkinaväki sai myös ihastella ajalle tyypillistä ohjelmaa The 20’ show:n muodossa. Esitys alkoi voimistelulla, voimistelijoina Paula, Nora, Elina, Teija, Miko, Sergei, Teija, Hanna, Meira, Timo ja Markku. Sen jälkeen Markku Lähdeajo kuin Teija Volanen lausuivat runoja sekä Kirsi ”Kimmo” Salminen lauloi pari 20-luvulla suosittua kappaletta. Lopuksi Marge eli Markku Lähdeaho esitti vielä Charleston-tanssia.

Itse sain vastuualueekseni Heinolan työpajoihin kuuluvan Juhlan ja Lahjan työntekijöiden itse tekemiä tuotteita palkinnoksi jakavan arpakojun. Yksin minun ei kuitenkaan sitä tarvinnut hoitaa, vaan sai työparikseni nyt Mediapajalla työskentelevän Teijan. Yksi arpa maksoi kaksi euroa, kolme arpaa sai kympillä eli koju ei tosiaankaan ollut hinnalla pilattu. Jokainen arpa voitti.


Meidän työpajalaisten päivä alkoi jo kahdeksalta, jolloin aloimme järjestellä Torpan pihaa markkinakuntoon. Autoin toki muitakin parhaani mukaan. Se kävi nopeasti, sillä työ oli aloitettu jo aikaisemmin viikolla. Hyvä niin, sillä innokkaimmat kävijät tulivat paikalle jo jokunen minuutti ennen sen virallista alkamista. Pidimme sitä erittäin positiivisena asiana.

Tapahtuma alkoi kello kymmenen. Kävijöitä saapui päivän aikana sankoin joukoin, arvioiden mukaan jopa noin 300. Kävijämäärän huomasi niin tapahtumatunnelmassa kuin myynnissäkin. Esimerkiksi arpakojulla asiakkaita kävi melkein taukoamatta. Saimmekin myytyä suurimman osan arvoista. Se ei ollut mikään ihme. Arvat olivat edullisia, eikä kenenkään tarvinnut lähteä kojulta tyhjin käsin.

Syitä korkeaan asiakasmäärään oli monia. Teema erotti tapahtuman muista samanlaisista tapahtumista. Viime vuotisista markkinoista oli niin hyviä kokemuksia, että kävijät halusivat tulla myös tänä vuonna. Markkinat pidettiin viisaasti lauantaina ja vieläpä hyvissä ajoin ennen samana päivänä tulevaa Suomi-Ruotsi-jääkiekko-ottelua. Markkinointi oli erittäin onnistunutta. Sääkin suosi. Oli lämmintä, muttei liian kuumaa.


Tapahtuma keräsi paljon kehuja. The 20’Show jäi päällimmäisenä haastattelemieni kävijöiden mieleen, erityisesti Charleston-tanssista pidettiin paljon, muita esityksiä kuitenkaan vähättelemättä. Ne olivat kaikki hyviä. Itse en esityksiä juuri nähnyt, parhaasta mahdollisesta syystä. Arpakauppa kävi myös niiden aikana. Sen verran kuitenkin näin, että voin sanoa vilpittömästi niiden olleen loistavia.

Myös markkinoiden hintatasoa kehuttiin. Meillä sai esimerkiksi kahvin ja pullan parilla eurolla, joka ei ole nykyään enää paljon mitään. Itse en hintatasoa juuri huomannut, sillä markkinoiden työntekijät saivat ilmaiseksi yhden suolaisen ja yhden makean syötävän, sekä kahvia kohtuudella. Kaikki olivat hyviä, ehdottomasti enemmän kuin hintansa arvoista.

Markkinat loppuivat kahdelta. Niin kävijät kuin vähän myöhemmin työntekijät, lähtivät sieltä hymyssä suin, heidän tavoite oli siis saavutettu. Kokonaisuudessaan markkinoiden voi sanoa olleen oikea suurmenestys.

Wanhan ajan markkinat pidetään taas seuraavana vuonna. Sen teemavuosikymmen on vielä arvoitus. Yksi asia on kuitenkin jo selvää: Siellä kannattaa käydä. Niin teen minäkin, jos en työntekijänä, niin ainakin kävijänä. Suosittelen samaa muillekin. Vilpittömästi.

Kirjoittanut Inka Pelkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti