heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Rahakramppi


Heinolan nuorisopalvelut järjestivät kaikille Heinolan 9-luokkalaisille Pleissillä ”Rahakrampin” viikolla 4. Kyseessä oli teemapeli nuoren opiskelijan itsenäisestä rahankäytöstä.

9-luokkalaiset kuljettivat pienissä ryhmissä eri toimintarasteilla kuviteltua 17-vuotiasta opiskelijaa, joka oli muuttanut uudelle paikkakunnalle opiskelemaan. Hänellä oli käytössään kuukauden ajaksi 460€ rahaa, joka vastaa opiskelijan kuukausituloja ja muodostuu opintotuesta ym. myönnettävistä tuista.

Ensimmäisellä rastilla valittiin opiskelijalle vuokra-asunto viidestä eri hintaisesta vaihtoehdosta ja täytettiin vuokrasopimus ym.

Viikonloppurastilla käytiin kolme kertaa tämän opiskelijan kuukauden aikana. Siellä oli yllättäviä menoja tai tuloja kuten elämässä yleensä.

Ruokakaupasta valittiin neljä eri hintaista/sisältöistä ruokakassia kuukauden tarpeisiin.

Vapaa-aikarastilla mietittiin, että vieläkö raha riittää harrasteisiin tai viikonlopun elämään.

Lopuksi ryhmät esittelivät toisilleen kuinka kunkin ryhmän opiskelijalle oli käynyt kuukauden aikana. Jäikö saldo 460:sta eurosta plussalle vai miinukselle.

Ylipäätään Rahakramppi pyrki antamaan hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja opiskelijan järkiperäisestä rahan käytöstä, alkaessaan elää itsenäistä opiskelijan elämää.

Kysyimme lopuksi myös palautetta nuorilta. Yleisesti oltiin sitä mieltä, että rahakramppi oli kyllä hyödyllinen keino pohtia rahankäyttöä lähitulevaisuutta varten ja auttoi miettimään rahan käyttöä tarkemmin. Vaikka peli/päätökset herättivätkin keskustelua ja erimielisyyttä ryhmissä, päätökset saatiin tehtyä keskustelemalla.

Kirjoittanut Hannu Kivioja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti