heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

tiistai 8. marraskuuta 2016

Omilleen muuttavan ohjenuora

Olen nyt asunut omillani uudessa uppo-oudossa kaupungissa lähes kaksi kuukautta, ja koen jo tässä ajassa kehittyneeni itsenäisenä ihmisenä. Osaan nyt jopa itsevarmasti pestä pyykkiä! Mutta matka kesti, ja eteen tuli paljon asioita, joihin oli vaikea valmistautua ilman edellistä kokemusta muutosta tai itsekseen asumisesta. Jotkut lukioikäisetkin haluavat nykyään muuttaa toiseen kaupunkiin koulun perässä, ja heillä on opiskelun lisäksi muitakin asioita huolehdittavana. Nyt siis yritän parhaani mukaan antaa pieniä, lyhyitä neuvoja muuttamisesta ja asumisesta niille, jotka jo haaveksivat yksin asumisesta.

 • Muuttolaatikoita saa ilmaiseksi muun muassa kysymällä niitä lähikaupoista. Tämä kuitenkin on hyvä tehdä reilusti ennen muuttopäivää, ja ota vastaan aina enemmän laatikoita kuin luulet tarvitsevasi. Ne täyttyvät nopeasti.
 • Merkitse muuttolaatikkojen sisältö ylös. Se helpottaa purkutyötä, ja näin osaat varautua laatikoiden painavuuteen joutumatta avaamaan niitä kaikkia yksitellen.
 • Henkarikaapin sisällön saa helposti kuljetettua siististi jätesäkeissä. Okei tuo kuulosti huolestuttavalta, mutta tee ison jätesäkin pohjaan reikä, ja vedä vaatteet henkareineen pussiin niin, että henkarien koukku tulee esiin reiästä. Teippaa sitten henkarit yhteen ja kiinni pussiin. Näin vaatteet pysyvät tukevasti paikoillaan.
 • Ota selville asuntosi huoltoyhtiön tai talonmiehen numero ja tallenna se. Sitä kannattaa heti ottaa selville, kenelle kannattaa soittaa jos satut lukitsemaan itsesi ulos.
 • Samoin selvitä missä rakennuksesi jätehuolto on. On vaivalloista lähteä kävelemään ympäri rakennuksia roskapussit olalla etsiessäsi laatikoita.
 • Soluasunnoissa saattaa olla hieman kiusallista uuden ihmisen kanssa, mutta tietyistä asioista, kuten roskahuollosta ja kodinkoneiden käytöstä kannattaa neuvotella, jotta kaikki voisivat elää helposti.
 • Vaikka muuttaisit parhaan kaverisi kanssa yhteen, neuvottelu on silti olennaista. Vaikka miten läheisiä ja samalla aaltopituudella olisitte, te tulette oppimaan toistenne elintavoista uutta. Koska kummatkin elätte tavoilla, jotka olette ottaneet mukaan kotoa, teidän saattaa olla vaikea ymmärtää toisen näkökulmaa jonkin asian tekemisen tavan suhteen. Näin ollen, NEUVOTELKAA ja TEHKÄÄ KOMPROMISSEJÄ!!
 • Kaikki maksaa. KAIKKI MAKSAA. KAIKKI MAKSAA. Mitä nopeammin hyväksyt tämän, sitä paremmalla mielellä voit ostaa taloustarvikkeita. Ei ole harvinaista, että ensimmäinen budjetti kuluu nollaan ja nopeasti. Muuttamista ei suositella ilman edes jonkinlaisia säästöjä, mutta jos on pakko muuttaa, budjetin kulumista kannattaa vahtia ja tarkkaan. Kaikkea ei tarvitse ostaa ensimmäisen viikon sisällä.


 • Sitä kannattaa tutkia kodinkoneiden ja haluamanne huonekalujen hintoja etukäteen että saatte skaalaa siitä, mihin teillä tulee kulumaan ennen muuttoa tai omillaan asumisenne alkupäivinä.
 • Kirjoittakaa ylös kaikkien kuittienne loppusummat. Voitte tästä nähdä mihin teillä oikeasti kuluu rahaa, ja kuinka voitte suunnitella tulevia ostoksianne.
 • Tämä ohje tulee kaikkialta, mutta silti, tehkää itse ruokanne pliiiisssss. Se tulee oikeasti halvemmaksi ja riippuen määrästä säilyy pidempään.
 • Jos teillä on mahdollisuus ruokailla koululla, tehkää niin. Vaikka miten syvällä teillä olisikaan istutettu viha kouluruokaa kohtaan, sitä osaa arvostaa paremmin kun kaikki muu ruoka tulee oman kukkaron kautta.
 • Jos teillä on mahdollisuus käyttää hyväksi lapsuudenkotinne ruokavarastoja, tehkää niin. Kaukaisessakaan kaupungissa asuminen ei ole hätä sinänsä. Pyytäkää huoltajianne pakastamaan kotona tehtyä ruokaa valmiiksi, ja ottakaa sitä mukaan. Matkalla jäästä sulanutkin ateria tulee säilymään jääkaapissa muutaman päivän ajan.
 • Matkustaminenkin maksaa. Joskus on ihan hyvä jäädä rauhassa viikonlopuksi omaan kämppään niin rahan säästämisen kuin mielenrauhankin takia. Jokaista hetkeä ei kannata täyttää tapahtumilla tai suunnitelmilla, sillä teiltä tulee kulumaan energiaa talouden ylläpitoon. Viikonloput sinänsä ovat hyvä tauko.
 • Sammuta elektroniset laitteesi yöksi. Jos sinulla on jatkojohtoja, sammuta nekin tai vedä ne suoraan seinästä irti. Tällä säästää sähköä ja sähköä säästämällä säästät kukkaroasi ja/tai luontoa. Se ei ole iso duuni pistää jatkojohto taas päälle ylös noustessasi.
 • Harvalla on ensikodissaan mahdollisuus astianpesukoneeseen, mutta hällä väliä. Tiskaaminen ei loppujen lopuksi vaadi paljoa tai kestä kauaa. Pistä vain haluamastasi elektroniikkavälineestä musiikkia tai muuta mieltä nostattavaa videota pyörimään ja anna käsiesi kastua.
 • Laita lappu ulko-oveesi muistuttamaan sinua ottamaan avaimesi mukaan. Saat nähdä kuinka usein olisit jo valmiina lähdössä ilman mahdollisuutta avata ovea palatessasi.
Tässä oli muutamia ohjeita! Toivottavasti saatte irti tämän uuden omillaan asuvan ajatuksista jotain. Ensimuutosta tulee aivan varmasti painetta ja pientä ahdistusta, mutta kaikkeen tottuu. Katsokaa vaikka minua – osaan nyt pestä pyykkiä! Ilman pesukoneen hajoamista!!
kirjoitti Arttu Toiviainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti