heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

perjantai 29. heinäkuuta 2016

Kesän päiväleirit

Heinolan nuorisopalvelut järjestivät tänä kesänä kolme 7-9-vuotiaille suunnattua päiväleiriä, joissa lapsille järjestettiin ohjelmaa klo 8-16 viikon verran arkipäivinä. Tällä tavoin tarjottiin tekemistä lapsille, halusivat ottaa osaa ohjattuun toimintaan muiden lasten kanssa tai joiden vanhemmat saattoivat vaikka olla töissä kesän alussa.


Leirit järjestettiin Niemelän koulun tiloissa, joissa oli paljon monipuolista toiminnan järjestämiseen. Koulun iso piha ja leikkikenttä olivat päivittäisessä käytössä aurinkoisina ja pilvisinäkin iltapäivinä. Muutamina päivinä ripotteli vettä, mutta silloinkin hauskaa pystyttiin pitämään sisällä.

 Muun muassa liikuntasaliin temmeltämään lapset halusivat paljon, ja luokissa oli mahdollista kaikkea askartelusta peleihin ja jopa elokuvien katsomiseen. Koulu oli erinomainen paikka järjestää tällaista päivätoimintaa. Joskus vaihtelun vuoksi matkattiin myös Mannerheimintien leikkipuistoon.


Paljon mentiin lasten mielentilan mukaan. Vapautta leirillä oli paljon, ja lapset muun muassa pyysivät pääsyä ulos pihalle ja usein kysyivät saavatko he tehdä mitä haluaa. Tämä vapaus ja aikatauluttomuus luultavasti vaikuttivat positiivisesti lasten kokemuksiin leireistä.


Toimintaa kuitenkin suunniteltiin myös leirikohtaisesti. Ensimmäinen kolmesta oli taikuriteemainen, johon lapsille opetettiin erilaisia temppuja. Lapset saivat temppuvälineitä omaksi, jotta he voisivat pistää oppimansa taidot käyttöön kotona ja muuallakin. Toinen leireistä oli liikuntapainotteinen, ja siellä harrastettiin paljon pallopelejä. Kolmannella leirillä keskityttiin askarteluun ja silloin Niemelän koululle tuli vierailulle poliisi ja palokunta kertomaan työstään.

 

Kahdella ensimmäisellä leirillä päästiin myös käymään Saksalan seikkailukeskuksessa, jossa oli sauna, uimaranta ja metsäpolku odottamassa. Seikkailukeskuksessa lapsille järjestettiin ns. satupolku, jossa tietyin välimatkoin metsäreitillä oli odottamassa jatkoa tarinalle, joka aloitettiin reitin alussa. Samoin järjestettiin aarteenetsintää alueella. Seikkailukeskuksen kodassa oli myös mukava paistaa makkaraa. Niin lapset kuin ohjaajatkin pitivät Saksalan reissuista erityisesti.

Päiväleireillä ohjaajien lisäksi lasten kanssa toimivat kesänuoret. Lapset pitivät heistä kovasti ja itse hakeutuivat heidän seuraansa ja pyysivät mukaan leikkeihin tai peleihin. Nuorilla oli koko ajan toimintaa päällä, ja heistä oli mukavaa seurata lasten innokkuutta. Kesänuoret itse olivat hyvin oma-aloitteisia ja tulivat lasten kanssa toimeen.

Kokonaisuudessaan päiväleirit onnistuivat mainiosti tänä kesänä. Odotamme omalta osaltamme seuraavaa innolla.

kirjoitti Arttu Toiviainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti