heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

perjantai 17. kesäkuuta 2016

Pleissin Bändiklinikka; Nuorten into ja ilmainen palvelu

”Mitäs tämä maksaa?” kysyi eräs Bändiklinikkaamme osaa ottaneen huoltaja.
”Ei mitään; Tämä on täysin ilmaista” tuli vastaus ohjaajaltamme.Pleissillä järjestettiin 8.-10.6. Bändiklinikka, johon 10-15-vuotiaat pystyivät tulemaan opettelemaan erilaisten soittimien soittoa. Klinikka oli auki neljä tuntia joka viikonpäivä, ja siellä nuoriso-ohjaajamme tarjoutuivat esittelemään erilaisia instrumentteja

Tällaista soittamisen ohjausta on ollut mahdollista järjestää, koska nuoriso-ohjaajillamme on omaa musiikkitaustaa, ja miksi emme sitten hyödyntäisi sitä? Aiempina vuosina nuorisopalvelut ovat järjestäneet vastaavaan aikaan kesällä pajoja, joissa keskityttiin erityisesti rumpujen soittoon. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun järjestimme muidenkin soittimien opettelun ohjausta, ja valikoima oli tervetullutta. Ideana oli tähdätä yhteissoittamiseen kun tällaista soittimien kirjoa kuitenkin tarjolla oli.

Tähän klinikkaan osaa ottaneet olivat kesälomalla, ja he tulivat oma-aloitteisesti vapaaehtoisesti. Tunnelma yritettiin pitää yleisesti ottaen rentona, mutta klinikkalaiset ilmenivät hyvin omistautuneiksi. He eivät lopettaneet soittamista edes tauoilla!

Ensimmäisellä kerralla ennen varsinaiseen soittoon ryhtymistä oli jotakin muuta tehtävää, nimittäin soittamisen taustalla olevat asiat, eli huolto. Äänentoistokalusto ja soittimet hoidettiin soittokuntoon yhdessä nuorten kanssa, jotta tämäkin puoli soittamisesta tulisi heille tutuksi.

Soittajien alkutaitoja kartoitettiin aluksi, jonka jälkeen ryhdyttiin kokeilemaan jotain uutta ja innostavaa. Klinikkalaisilla oli vapaus tutustua siihen mitä halusi, ja lopullinen soitinkiinnostus jakaantui tasaisesti. Osa oli jo kokeillut erilaisia instrumentteja, kun taas muutamat eivät olleet käsitelleet soittimia ennen.

Rumpujen puolella keskityttiin peruskomppiin ja eri rytmipohjiin, ja jousisoittimien kuten basson ja kitaran osastolla opeteltiin kitaransoiton alkeita perusrokin kautta, soittimen virittämistä sekä tabulatuurien lukemista.

  

Klinikan viimeisenä päivänä yhdisteltiin opittuja soittoja yhteissoittamisen merkeissä. Kaikki harjoittelivat ja soittivat Hurriganesin Road Runnerin tahtiin, ja tätä soittoa ja laulua jopa nauhoitettiin. Kuulosti hyvältä; nuoret voivat olla ylpeitä itsestään.

Lopullinen fiilis klinikasta oli se, että tätä voisi järjestää ensi kesänäkin. Nuorten mielipiteet olivat positiivisia, ja heistä oli kuulemma kivaa kun sai kokeilla soittamista ja erilaisia soittimia. Klinikkaan ilmoittautui ihmisiä etukäteen, mutta jotkut vain kävelivät ovista sisään. On tärkeää antaa nuorille mahdollisuus tällaisesta itseilmaisusta ja varsinkin sen sitoutumattomasta kokeilemisesta.

Ja vielä parempi kun omat ammattilaisemme voivat myös tuoda omat harrastuksensa hyötykäyttöön työssään täysin ilmaiseksi nuorille. Näin hauskaa on sekä nuorilla että nuorisotyöntekijöilläkin, ja tällaiseen monenpuoliseen hyvinvointiin kaikkien tulisi tähdätä.

kirjoitti Arttu Toiviainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti