heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

perjantai 3. kesäkuuta 2016

Ettei nyt vaan sattuis mitään


Kuulin Nikke Ankaran biisin radiosta. Kertsi oli hyvä ja kiinnostuin. Hain biisin sanat netistä ja yllätyin. Tarina nuoren räppärin elämästä, huumeista ja matkasta takaisin vainoharhattomaan elämään… Juuri se, mistä aikuiset nuoria varoittelee.

Laiffi puuroseks muuttuu harhaluuloseks juuttuu Sekoilin ja elin niinku 16v murkku”

Kesän koittaessa, Heinolassa alkaa näkyä ihmisiä. Rantapuisto täyttyy aikaa viettävistä ryhmistä, nuorista ja aikuisista. Monen kädessä on pullo, joillakin sätkä, osalla jätski. Valintojen mahdollisuus on mieletön. Mikä on se tekijä, joka ohjaa valintoja? Kaveripiiri, kokeilunhalu, malli vanhemmilta, suomalainen kulttuuri? Monenlaiset asiat vaikuttavat nuoriin suoraan ja epäsuorasti. Maailma on avoin, vaikutteita saa kaikkialta. Kannabis tulee tutuksi elokuvista, maailmantähtien julkisista esiintymisistä, musiikista. Nuoret kohtaavat päihteitä kaikkialta. Voiko jokin asia, mikä on arkipäivää, olla vaarallista?

Alan väsää koval työllä elämääni uusiksi Joskus vielä nukun yöni selälläni smoothisti Ettei demonit mun aivon perällä huutasi eikä kukaan muu ku minä elämääni muuttasi”

Mikä on minun vastuuni vanhempana ohjata nuortani parempiin valintoihin? Mikä on minun vastuuni läheisenä, ystävänä, työntekijänä? Onko jokaisella ihmisellä vastuu lähimmäisestään? Mielestäni on. Vastuu on pieniä asioita. Välittäminen, kuunteleminen, hyväksyminen, anteeksianto. Uskallus. Rajat.

Terveydenhoitajana kohtaan paljon nuoria. Puhumme päihteistä usein. Mielipiteet jakautuvat paljon. Toiset suhtautuvat myönteisesti ja toisille päihteillä ei ole mitään sijaa elämässä. Toiset ovat aloittaneet tupakoinnin 9-vuotiaana, toiset eivät voi sietää edes sen hajua. Toisille eka känni on tehnyt kaamean olon, toisille tunne on ollut huumaavan hyvä. Toisia kannabis kiehtoo, toisille se ei ole missään tapauksessa vaihtoehto. Mikä ohjaa valintoja?

Yhä useampi nuori tekee valinnan päihteettömästä elämästä. Tilastot kertovat nuorten raittiuden lisääntyneen ja päihteettömyyden olevan yhä suuremman joukon tietoinen elämäntapa. Nykynuoret käyttäytyvätkin usein viisaammin, kuin edelliset sukupolvet.

Kuulen kuinka kaupungin valot laulaa sulle Tuulet kuiskaa kun sinne meet sä jäät”
Nuoruus on ihanaa ja kamalaa aikaa. Onnistumisia, pettymyksiä, virheitä, itsenäistymistä, kapinaa jne. Pelottomuutta, elämää hetkessä. Mutta ennen kaikkea ELÄMÄÄ! Ja toivottavasti turvalliset aikuiset ottamassa koppia, jos/kun monttu tulee matkalle. Ei ihmiset vuoriin kompastu, vaan kiviin!

Ihanaa, turvallista kesää kaikille!

Käykää tsekkaamassa lisää päihteistä:


kirjoitti Teija Ahvenainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti