heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Miten nuoret voivat vaikuttaa oman kotikaupunkinsa oloihin?


Nuorisovaltuusto on poliittisesti sitoutumaton, nuorten ylin kunnallinen vaikutuskanava.

Täällä kirjoittelee tällä kertaa Heinolan nuorisovaltuuston puheenjohtaja, Venla Väli-Torala. Olen itse ollut nuvan toiminnassa mukana kuusi vuotta, joista viimeisimmät kolme vuotta olen toiminut puheenjohtajana. Nämä vuodet ovat olleet todella hauskoja, mielenkiintoisia ja opettavaisia. Nuorisovaltuustossa keskustellaan paljon ajankohtaisista asioista ja otetaan kantaa asioihin.

Heinolassa olemme mm. edistäneet Lyseonmäen koulun monitoimikentän hankintaa, järjestäneet tapahtumia, osallistuneet kesätyöpassi-kampanjaan, sekä vaikuttaneet kaupungin liikennejärjestelyihin. Olemme todenneet, että nuorille tehokkain tapa vaikuttaa kunnallisiin asioihin on lautakuntiin osallistuminen. Nuvallamme onkin puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikissa Heinolan lautakunnissa. Tämän etuuden hyödyntäminen on kuitenkin ollut haastavaa pienen porukkamme vuoksi. 

Pleissillä sijaitseva puhelinten latauslokerikko on myös nuvan aikaansaannos.

                     

Viikolla 15 Lyseonmäen koululla vietettiin "tasa-arvo, ihmisoikeus ja suvaitsevaisuus" -viikkoa. Heinolan nuva osallistui viikon toimintaan pitämällä nuvan esittelypistettä tiistaina ja torstaina, sekä järjestämällä Brädin konsertin torstaina. 

              AKTIIVIPÄIVÄT HC – VAASA SYKSY 2015                   
Nuvassa osallistumme myös erilaisiin tapahtumiin. Suomen nuorisovaltuustojen liitto järjestää aktiivipäivät kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Nämä tapahtumat sisältävät koulutuksia,
hauskanpitoa ja ovat tärkeitä monille nuville, koska aktiivipäivät mahdollistavat muihin nuvalaisiin tutustumisen. Aktiivipäivien lisäksi nuvan jäsenet osallistuvat erilaisiin seminaareihin ja työryhmiin, kuten liikennetyöryhmä ja hyvinvointityöryhmä.

 Jopa kuntalakiin on kirjattu, että jokaisessa kunnassa tulee olla nuorisovaltuusto tai jokin muu vastaava nuorten vaikuttamiskanava. Kyseiseen lakiin on kirjattu myös se, että nuoria pitää kuunnella kunnallisessa päätöksen teossa, etenkin heitä koskevissa asioissa. Heinolan nuorisovaltuusto onkin kehittynyt tunnetuksi ja konkreettiseksi kunnan toimielimeksi.

  Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on tärkeää, koska me nuoret elämme ja tulemme elämään siinä maailmassa, jota parhaillaan kehitetään. Kun aloittaa vaikuttamisen jo nuorena, voi oikeasti vaikuttaa siihen, miten asiat hoidetaan, kun olemme työikäisiä tai ikääntyneitä.  

Kirjoitti Venla V-T

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti