heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

torstai 12. toukokuuta 2016

"Homo, neekeri ja ryssä kävelevät baariin...."


He pelkäävät koko ajan, että joku tulee haukkumaan, häätämään tai jopa hakkaamaan heidät. Näin ollen heidän baarireissunsa ei ole kovinkaan hauska.

Vitsi ei paljoa naurattanut, eihän? Tämä on kuitenkin todellisuutta. Enemmistökansasta poikkeavia ryhmiä syrjitään, ja heidän asemansa pysyy osakseen maahan tallottuna kiitos ihmisten tiedostottoman kielenkäytön. Oletteko huomanneet? Otsikossa mainittuja sanoja käytetään usein yksinomaan haukkumiseen, oli se sitten vitsinomaiseen tai todella yritteliääseen loukkaamiseen.

”Homo” saattaa olla nykynuorison käytetyin substantiivi, tai ainakin siltä tuntuu kouluissa ja nuorisopalveluissa työskennelleelle. Oikeastaan pelkästä kaupungilla kävelystä voi syntyä tämä käsitys. Kiitos sen loputtoman käytön, sanan merkityksestä on tullut abstrakti, ja kuvaa jotakin epäselvää käsitettä typerästä, huonosta, turhasta jne. Haukkumasanana sanan viesti on kuitenkin selvä: homo = paha.

Sääli kuitenkin, että sana ”homo” tarkoittaa jo jotakin. Se nimittäin viittaa kokonaiseen ihmisryhmään. Käyttämällä tätä sanaa haukkumiseen annat viestin siitä, että mielestäsi tämä koko ihmisryhmä on jotakin huonoa ja vihattavaa. Sama ulottuu muihinkin vastaaviin sanoihin. Sanoihin homo ja juutalainen on liitetty negatiivisia sävyjä ajan kanssa, kun taas neekeri ja ryssä syntyivät juuri syrjintää varten ikuisuuksia sitten, neekeri tummaihoisia alentamaan ja ryssä asettamaan venäläistaustaiset ulkopuolisiksi.

Ihmisryhmiä kuvaavien sanojen käyttö haukkumiseen ylläpitää ympäristöä, jossa näiden ryhmien vähättely ja ahdistaminen on sanomatta sallittua. Näin ei pitäisi olla.
Kerronpa teille omakohtaisen kokemuksen. Kerran eräät tuttuni pelasivat korttia, ja tunnelman tiivistyessä humoristisia loukkauksia alkoi lennellä puolilta toisille. Sanoja ”homo” ja ”juutalainen” käytettiin runsaasti. Keskeytin heidät, ja selitin, miten näiden sanojen käyttö loukkaa ihmisryhmien edustajia. Minulle annettiin vastaus: ”Ei minulla ole mitään niitä vastaan”. He jatkoivat peliä oitis. ”Homo” alkoi taas lennellä.

Heille nähtävästi se, ettei heidän puheensa takana ollut pahaa tarkoitusta, antaa luvan yhä käyttää näitä ilmaisuja. Pointtini oli kuitenkin se, että sanojen ylipäinen KÄYTTÖ haukkumiseen ylläpitää ahdistavaa ilmapiiriä.

Annanpa teille esimerkin: Bussipysäkillä seisoo juutalaistyttö. Samaa koulua käyvät pojat nahikoivat lähellä. ”V*ttu mikä juutalainen,” ”ootsä joku juutalainen vai?” ja vastaavaa.

Kysymys kuuluu: Mitä ajattelee tämä juutalaistyttö kuullessaan tätä vaihtoa? Onko hän iloinen? Tietääkö hän, etteivät nämä pojat todella vihaa hänen koko ihmisryhmäänsä? Ei. Hän pelkää. ”Jos he tietäisivät uskontokuntani, mitä he tekisivät? Löisivätkö, haukkuisivatko he? He lyövät toisiaan eivätkä he edes ole juutalaisia. Mitä kamalaa he siis tekisivät minulle? En halua mennä huomenna kouluun, jos he ovat siellä.”

Tällainen pelko on osasyynä vähemmistöryhmien syrjäytymiseen ja ahdistumiseen: he joutuvat koko ajan spekuloimaan, milloin ja kenen aloitteesta he joutuvat kärsimään. Oma nöyrä mielipiteeni on, ettei kenenkään pitäisi joutua pelkäämään tällä tavalla, ja nykyisen tilanteen korjaaminen ei vaadi paljoa.

Ymmärrän täysin miksi ihmiset jatkavat sanojen käyttöä, vaikka heillä ei olisi itsellään vihaa näitä ihmisryhmiä kohtaan – ja juuri se syy saa minut vihaiseksi. Syy on siinä, että enemmistöväestö ei välitä. He yksinkertaisesti eivät välitä siitä, että he loukkaavat muita. He eivät osaa kuvitellakaan, että heidän ahdistavalla kielenkäytöllään ja teoillaan on seurauksia, ja siinäkin tilanteessa, kun heille kerrotaan näin olevan, he eivät muuta tapojaan. He eivät välitä koska heidän ei TARVITSE välittää. Heidän ei koskaan tarvitse pelätä aina kun sana ”hetero” ja ”valkoihoinen” lausutaan illalla kaupungilla kännisessä kaveriporukassa. HEITÄ ei koskaan voida loukata tai ahdistaa tällä samalla tavalla, joten miksi he yrittäisivät vaikuttaa asiaan?

Ihmiset oppivat käyttämään näitä sanoja ottamalla mallia vertaisistaan, ja koska muut käyttävät niitä, he eivät näe mitään syytä olla tekemättä samoin. Ne, jotka eivät puhu tällaista kielenkäyttöä vastaan ovat osa ongelmaa. He osoittavat hiljaisuudellaan oman välinpitämättömyytensä muuttaa asioita. Jos satutat jotakuta, etkä välitä seurauksesta, olet kylmä. Kuka haluaisi olla lähelleen ihmisen joka on niin tunteeton?

Minä ainakaan en halua tuttavapiiriini henkilöä, joka ei ole valmis muuttamaan jotakin niin pientä kuin omia sanavalintojaan helpottaakseen muiden ahdistusta. Sellainen kompromissi ei vaadi paljoa. Maailmassa on niin paljon ihmisiä jotka eivät käytä näitä sanoja negatiivisessa kontekstissa – minä mukaan lukien – joten miksi te ette pystyisi samaan?

Joku ajattelee varmaan tässä kohdassa sananvapautta. Kyllä, Suomen lain perustana on, että valtio ei voi restriktoida vapaata puhetta. Mutta se ei tarkoita, etteikö ihmiset voisi pyytää sinua hiljentymään, kun toimit ja puhut ajattelemattomasti ja loukkaavasti. Mieti ihmistä, joka loukkaantuu raivokkaasti, kun häntä pyydetään lopettamaan kadunkulkijoiden puukottaminen. Sellainen on ihminen, joka ei suostu muuttamaan kielenkäyttöään tässä asiassa.

Ja te, jotka tarvitsette ongelmallisiin elämiinne sanoja muita loukataksenne – vitsinomaisessakin haukkumisessa näiden tekstissä läpikäytyjen haukkumasanojen toistaminen käy yksitoikkoiseksi. Ettekö voisi yrittää käyttää mielikuvituksianne luodaksenne jotakin värikästä muita loukkaavaa?

kirjoitti Arttu Toiviainen

1 kommentti:

 1. >ala-aste
  >2000-luvun alku, meno vitun dippi :D (inb4 -94 jonne)
  >samassa koulussa kehitysvammaisten osasto, jossa noin 15-19 vuotiaita vammasia
  >vammaset ovat rakentaneet hienon ja suuren lumilinnan mihin he majoittuvat aina välituntisin
  >mietimme miten ali-ihmiset ovat voineet rakentaa jotain niin hienoa
  >5-luokkalaiset kummioppilaamme eivät diilaa tämän kanssa
  >muodostamme vastarintaliikkeen vammasten sortovaltaa vastaan
  >La resistance lives on saatana!
  >annoimme liikkeellemme nimeksi "Helvetin perkeleet"
  >Helvetin perkeleiden ensimmäinen salakokous pidetään koulumme metsässä, suuren männyn ja nokkoskivikon luona (siinä kasvaa kesäisin vitusti nokkosia)
  >kokoukseen ilmautui kaikki 5-luokan pojat, sekä minun lisäksi kolme muuta ekaluokkalaista
  >sovimme, että hyökkäämme jo ensi välkällä vammasten kimppuun ilman sodanjulistusta, ja levitämme sanaa eteenpäin Helvetin perkeleistä
  >välitunti koittaa
  >hyökkäämme metsästä kepein ja lumi(kivi)palloin varustettuina yllätys momentin turvin
  >vammaset eivät tajua heti tilannetta (ylläri:D:D??)
  >mutta kun tajuavat, taivas putoaa niskaan
  >2-metriset (aspect of the 130cm 1st grader) kuolaavat hulk vammaset tulevat karjuen ja apinan raivolla ulos linnasta ja hyökkäävät
  >tässä kohtaa rivimme hajoavat ylivoiman edessä ja joudumme pakenemaan takaisin metsään
  >onneksi näiden teini-ikäisten mutantti ninjojen motoriikka oli sen verran alikehittynyttä, että eivät juoksussa edes minulle pärjänneet
  >pääsimme kaikki turvaan, ja saimme aikaan pienehkön reiän linnan seinään. se voidaan laskea jo voitoksi
  >sana Helvetin perkeleiden urotyöstä leviää kulovalkean lailla
  >seuraavan päivän ruokavälkälle sovittu uusi salakokous, jossa värväämme uusia sotilaita, ja organisoimme vastarintaliikkeen toimintaa ja laadimme sotastrategiaa
  >jäsenmäärämme lähes kolminkertaistui, ja saimme partisaaneja kaikilta luokilta, jopa muutama 6-luokkalaista
  >jaoimme taistelu roolit luokkien mukaan, esimerkiksi meille ekaluokkalaisille lankesi paskimmat duunit
  >olimme "pikku-pioneereja"
  >tehtävämme oli kaivaa juoksuhautoja vihollislinjojen lähelle, sekä tunkeutua linnaan eturintaman sotilaiden (3-4-luokkalaiset)tekemistä rei'istä, ja tuhota linnaa sisältä päin
  >5-6-luokkalaiset toimivat upseereinä (heittelivät vammasia kivillä ja huutelivat ohjeita)
  >meidän tehtävä oli ylivoimaisesti vaarallisin, sillä huhuttiin että jos jäi vangiksi, vammaset pussaavat ja imevät pallia, ja että vammasten purema muuttaa uhrin myöskin vammaseksi
  >toinen hyökkäys toteutettaisiin keskiviikkona toisen välitunnin sarastaessa
  >keskiviikko
  >ennen hyökkäystä kokoonumme Helvetin perkeleiden päämajaan ja vannomme valan
  >varmoina voitosta käymme taistoon
  >suureksi yllätykseksemme vammaset ovat valmistautuneet hyökkäykseemme, he ovat saaneet riveihinsä lisää vammasia, ja he ovat myöskin aseistautuneet kepein lumi(kivi)palloin
  >emme silti peräänny
  >eturintaman sotilaat saavat murrettua kohtalaisen ison aukon linnan seinämään
  >me pioneerit ryntäämme sisään, mutta joudumme kuitenkin nopeasti vetäytymään kun nämä korstot vetävät taas hulk-modet
  >koulun isoin vammanen ehtii kumminkin napata 2-luokkalaisen jontun syleilyynsä
  >en voi jäädä auttamaan
  >Helvetin perkeleet joutuu taas vetäytymään metsään, kun vammaset alkavat jyräämään
  >erilaisia variaatoita tarinasta, mitä vammaset tekivät jontulle liikkuu varmaan koulussa edelleenkin, mutta joka tapauksessa kaikki koulun oppilaat säälivät häntä, ja kohtelivat häntä koko ala-asteen kuin sotaveteraania joka oli menettänyt raajansa ja näkönsä sinappikaasu hyökkäyksessä
  >sovimme hätäkokouksen ruokavälkälle
  >Helvetin perkeleiden kolmas kokous
  >erityisluokan pärinä-eerot haluavat liittyä vastarintaliikkeeseemme
  >riemu on korkealla, sillä pärinä-eeroilla legendaarinen maine koulussamme lukuisien tihutöiden ansiosta

  VastaaPoista