heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Tupakka tupakoimattoman näkökulmasta 4/4: LopetusNe ihmiset, jotka syystä tai toisesta päättävät ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä lopun tupakoinnistaan löytävät itsensä kovan haasteen edestä. Aiemmissa osissa mainitsin vieroitusoireista ja ryhmäpaineesta, ja ne vaikeuttavat monen yrityksiä. On olemassa tupakalle vaihtoehtoisia keinoja saada nikotiinia, ja vähemmän vaarallisia. Sähkötupakka esimerkiksi ei luo samanlaisia terveyshaittoja kuin tupakka. Siinä muun muassa ei ole savua ja häkää, jotka aiheuttavat keuhko-ongelmia, eikä se siten pakota ympärillä olijoita passiiviseen polttamiseen. On olemassa myös nikotiinipurukumia jossa ei ole syöpäriskiä ollenkaan ja muuta vastaavaa.

Jos lopettaminen on mahdollista, miksi 50-vuotias äitini pystyi siihen 30 vuoden polttamisen jälkeen, mutta 18-vuotias siskoni ei kykene samaan? Yhtenä syynä voisi pitää sitä, että nuorella on paljon stressaavaa mielessään. Hormonivaihtelu pistää usealle pasmat sekaisin, ja koulun ja vastaavan vaatimukset tunkkaistavat mieltä niin, että tupakka vaikuttaa tarpeelliselta taukohetkeksi useammin kuin sitten aikuisiällä.

Eräs Pleissillä oleskellut nuori taas mainitsi, että lopettaminen on vaikeaa, koska tupakointi on sosiaalinen tapahtuma. Nuoret tykkäävät nuokkua kaupungilla rakennusten kulmilla isoissa parvissa kuin sorsat ikään, kaikki vetäen nikotiinia sisään. Olisiko kuitenkin mahdollista jättää kerran väliin, jos lopettaa haluat, ja voisivatko kaverisi yrittää tukea yrityksiä lopettaa ehkä polttamalla silloin kun et satu olemaan paikalla? Viimeksi kun tarkistin, ystävien tarkoitus on auttaa ja tukea, ja tupakoinnin päättäminen on niin haastavaa, että se kyllä tukea vaatii. Kyllä ulkona voi aina välillä olla ilman savunkäryäkin.

Eli näin osat kerrattaessa: tupakointi addiktoi ja tuhoaa terveyttä, sillä on pitkä historia rakastettuna nautintoaineena, ja ihmiset tupakoivat yrityksissään olla sopivampi lähiympäristöönsä. Riippuvuuden lisäksi tupakoinnin sosiaalisuus ja liitetty ryhmäpaine vaikeuttavat sen lopettamista, ja alitajunnaisella mainonnalla tupakkaa myydään nuorille arvokkaana symbolina. Aikamoinen aine, vai mitä? Houkuttaa hirveästi.

Joillekin lukijoille tämä teksti voi vaikuttaa teennäiseltä, koska kirjoittajana minä en ole koskaan tupakkaa käyttänyt, enkä toivo tai usko koskaan aloittavani tapaa. Tupakka ei yksinkertaisesti tarjoa minulle yhtään mitään. En myöskään kaipaa tupakasta rentouttajaa, sillä se purkaa turhautumista ja jännittyneisyyttä kirjaimellisesti epäterveellisellä tavalla. Ihmisellä on valmiudet rauhoittua ilmankin vastaavaa syöpäriskiä. Itselläni ainakin on, joten miksei teillä? Jokaisella on omat tapansa, ja siinä ei ole mitään pahaa, etten halua jakaa tätä yhtä, vaikka sitä minulle tarjottaisiinkin. Lisäksi tupakka haisee pahalle. Ja tupakantumppeja on ärsyttävä siivota.

Olen nyt käynyt läpi tupakoinnin ilmiötä, sen historiaa ja syitä. Tekstissä seisovat syyt puhuvat minusta selvästi tupakointia vastaan. ”Tupakoin, koska se näytti coolilta elokuvassa” ei vaikuta kovin järkevältä, eihän? Jos mahdollista, toivoisin että lukijat itse tutkisivat tupakoinnin taustaa ja vaikutuksia. Uskon, että tiedostaessaan kaikki mahdolliset näkökulmat ihminen pystyy tekemään paljon tasapainoisempia valintoja elämässään, oli se sitten lopettaminen, vähemmän haitalliseen vaihtaminen tai tavan jatkaminen omat henkilökohtaiset syynsä tiedostaen. Toivon hartaasti teidän kysyvänne itseltänne, mikä on syynä tupakoimiseenne, mitä siitä saatte ja onko se loppujen lopuksi kannattavaa.

Omat syysi tiedostamalla pystyt muun muassa perustelemaan oikeutesi jatkaa paljon paremmin, jos jatkaa aiot.

(Mutta tupakka haisee silti.)

kirjoitti Arttu Toiviainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti