heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

torstai 7. huhtikuuta 2016

Tupakka tupakoimattoman näkökulmasta 3/4: Tupakka porukassa

Aina joskus stokkikuvatkin kuvaavat asiallisesti
Osa 1/4     Osa 2/3    Osa 4/4

Suoran ja alitajuisen mainonnan kävimme jo läpi, joten siirrymme seuraavaksi ympäristöön. Nimellisesti sosiaaliseen oppimiseen ja ryhmäpainostukseen. Haluan heti alkuun, että heitätte menemään mielikuvan teinijoukkiosta, joka tarjoaa tupakkaa vertaiselleen ja jättää hänet kuin nallin kalliolle tämän kieltäytyessä kohteliaasti. Samoin pyssy ohimolla uhaten ottamaan rööki suuhun ei ole realistinen kuva ryhmäpaineesta. Ilmiö on selvästi tätä hienovaraisempi.

Kun nuori tai lapsi huomaa jonkun läheisensä polttavan tupakkaa, hän saattaa assosioida eli liittää tavan tämän henkilön kanssa. Jos henkilö on miellyttävä, alkaa nuori alitajuisesti pitämään myös tupakointia jossakin määrin miellyttävänä ominaisuutena. Tämä laajenee koskemaan myös muun muassa julkisuuden henkilöitä, ja voisi ajatella olevan epäsuoraa mainontaa josta kerroin viime osassa. Tupakointi on siis ”hyvän” henkilön tapa, joten siihen on hyvä tähdätä.

Jos nuoren ystävät tupakoivat, on todennäköisempää, että myös hän aloittaa tupakoinnin kuin että nuori aloittaisi tavan ilman, että hänen lähiympäristössään olisi yhtään tupakoitsijaa. Nuori siis yrittää olla kuin vertaisensa ottamalla tupakan vastaan tai etsimällä savukkeita oma-aloitteisesti. Tämä on kuitenkin hyvin pähkinänkuoreen sullottu kuvaus mahdollisesta ilmiöstä, eikä vastaa enää aikuisiällä jatkuvaa tupakointia.

Ryhmätilanteessa nuori saattaa tuntea olonsa ulkopuoliseksi, jos suurin osa ympärillä olijoista polttaa. Kun muu ryhmä lähtee pihalle pistämään pieni pätkä poskeen poltettavaksi, jää nuori yksin tai lähtee mukaan ainoana ilman sauhuteltavaa. Hänelle kasvaa alitajuisesti paine siitä, että hän eroaa muusta ryhmästä, ja tämä on nuorelle maailmanloppu. Ellei nuorella ole tukevaa itsetuntoa, on hänellä selvä riski päätyä sisäistämään savua yrittäessään olla sopiva ryhmäänsä.

Nuoren vertaiset tukevat tupakointia, kun taas auktoriteettihenkilöt vastustavat. Nuoren sisäistetty auktoriteettivastaisuus tekee jälkimmäisestäkin syyn jatkaa tupakointia. Nuoren tapa elää hetkessä estää häntä ymmärtämästä täysin pitkän aikavälin haitat – ja kun henkilö on ikääntynyt tarpeeksi sisäistämään useita näkökulmia, hän on tottunut tapaan liikaa päästäkseen siitä eroon. Jokainen tupakoija tietää vaaran, muttei ehkä osaa välittää siitä. Hänet on addiktoitu; aivopesty sulkemaan silmänsä terveyshaitoilta.

                                                                                             Viimeinen osa

kirjoitti Arttu Toiviainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti