heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

torstai 28. huhtikuuta 2016

Saksalan talkoot

Saivatpa nämäkin käyttöä
Kuka lukijoista tietää, mikä on Saksalan seikkailukeskus? Kyseinen mesta on Heinolan nuorisopalveluiden ylläpitämä noin hehtaarin kokoinen, luonnonläheinen alue, johon järjestetään retkiä ja leirejä. Osa Heinolan nuorista saattaa käyneen siellä jollakin monituisista leireistämme. Nuorisopalveluiden toiminnan lisäksi Saksalan seikkailukeskus on myös vapaa vuokrattavaksi kouluille, yrityksille, järjestöille ja yksityisille toimijoille ympäri vuoden. Kaiken kaikkiaan paikka on hieno.

      

Kuluja säästääksemme lähdimme koko nuorisopalveluiden henkilökunnan konkkaronkka sinne talkootöihin perjantaina 8.4. Lisäksi talkoisiin osallistui työpaja Torpan nuoret sekä Liikuntatoimen edustajat.

Talkoopäivämme alkoi perjantaiaamuna lähtijöiden kerääntyessä aamukahdeksaksi omiin lähtöpaikkoihinsa. Allekirjoittanut ei ollut koskaan aiemmin Saksalassa käynyt, joten tunteeni tulevaa päivää kohtaa olivat hajanaiset. Sää vaikutti viileältä, ja uskoin sen hidastavan ainakin omaa heräämistäni. Rauhallisen maastoisen ajomatkan jälkeen ihmiset vähitellen päätyivät seikkailukeskuksen päärakennuksen eteen työnjakoa varten.

    

Työntekijöiltä ja nuorilta kysyttiin mielipiteitä siitä mihin duuniin he haluaisivat. Lyhyen jaon jälkeen ihmiset alkoivat kadota kovin nopeasti omille asemilleen.

Pakko sanoa, että työmoraali oli yllättävän korkea niin aikaiseksi aamusta. Vaikkakin työnteko alkoi hieman verkkaisesti, kun ihmisten piti omalle paikalle löytämisen lisäksi etsiä ja odottaa sopivia työkaluja, työ lähti käyntiin omasta mielestäni oivasti.


   

Kierrellessä Saksalan pihapiiriä eri työalueiden perässä keskus tuli minullekin tutuksi. Oli hauska nähdä muun muassa suosittua yläköysirataa varten kunnostettu vanha navetta, joka oli kovin kotoisa sohvineen ja biljardipöytineen. Aitan pihassa rakennettiin puunkuivatuskehikkoja, ja paljon tapahtui niin sisällä kuin ulkona.

                      

Päärakennuksessa leijaili uunissa paisuvien rieskojen tuoksu kun duunareille rakennettiin aamupalaa. Allekirjoittanut monen toimen lisäksi kantoi päärakennuksesta vanhoja patjoja ja petivaatteita poltettavaksi, ja sanonpa vain, että patjat eivät tunnu kovin kevyiltä kun niitä on yksi kummassakin kädessä.

   

Parin tunnin työn jälkeen kotaan rakennettiin tarjolle aamupala. Tunnelma nuotion äärellä oli kotoisa, ja ruokaa oli makkarasta leipään, leivottuihin rieskoihin ja erinäisiin lisukkeisiin. Allekirjoittanutta piristi erityisesti munavoi. Oli erittäin mukava nähdä, miten paljon tähänkin oli panostettu. Aamupala venyi, sillä kotaan ei sisälle mahtunut kerralla kuin vain puolet työporukasta. Hyvä kuitenkin, että kaikki saivat syötyä, ja ruoka olikin hyvää. Kodassa syöminenkin toi toimeen omanlaista tunnelmaansa. Tulen lämpö oli tervetullutta kaiken sen viileyden jälkeen.

    

Loppu aamupäivä kului runsaassa työnteossa. Saksalan mönkijäkin otettiin hyötykäyttöön kuljettamaan tavaraa ja ihmisiä edestakaisin. En aio sanoa että halusin itsekin ajaa sillä. En todellakaan.
  

Sisällä taasen järjesteltiin huonekaluja ja mietittiin uudelleensisustamista. Verhoja silitettiin, yhden majoitushuoneen kattoa maalattiin, sensellaista. Ainakin saatiin suuntaa siihen, millaiselta sisätilat tulevat näyttämään piakkoin.

Halkoja varastoimaan kokoontui aimo kasa ihmisiä, ja puitakin riitti heitettäväksi.

    

Pian kello jo koittikin kaksi ja työlle varattu aika oli ohi. Torpan nuoret pääsivät kotiin bussikuljetuksella kun me Nuorisopalveluiden immeiset taas jäimme rentoutumaan Saksalaan vielä hetkeksi. Päivä oli kaiken kaikkiaan palkitseva. Oman työn jäljen sai nähdä edistyvän, ja itselleni tekemisen kautta Saksalakin kävi tutuksi ja läheisellä tavalla. Toivon että nuoretkin kokivat työnsä palkitsevaksi.


Nyt voi olla varma siitä, että kesän leirit tapahtuvat toimivissa puitteissa.

kirjoitti Arttu Toiviainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti