heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Tupakka tupakoimattoman näkökulmasta 1/4: Mitäs se tupakka nyt onkaan?

Osa 2/4    Osa 3/4    Osa 4/4

Siivosinpa kerran helmikuun alussa Pleissin pihalta tupakantumppeja. Niitä löytyi kaikkialta; oli maassa, ritilän alla, jään sisällä ja heitetty kukkapenkkiin sekä pylväsköynnösten sisälle piiloutuneina. Siinä kirotessani hiljaa jokaisen röökinpolttajan planeetan alimpiin syövereihin päädyin kysymykseen: Miksi ihmiset, nimellisesti nuoret, polttavat tupakkaa? Aivan tätä kysymystä puidakseni loin tämän tekstisarjan, jonka nimi on Tupakka Tupakoimattoman Näkökulmasta, akronyymina TTN.

En ole itse koskaan röökiä suunpieleen pistänyt, mutta monilla läheisilläni on pitkä historia tavan kanssa. Olen myös kasvaessani nähnyt monen ikäiseni päätyvän sauhuttelijan polulle - jotkut vähitellen, jotkut äkisti. Aloittavan polttajan ikähaarukka on laaja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan vuonna 2015 Suomen 16-vuotiaista tupakkaa käytti 11 prosenttia, mikä hämmentää, kun miettii, miten tupakan myynti on kielletty alle 18-vuotiaille. Olen kuullut joidenkin aloittaneen jopa 10-vuotiaana, ja pelkkä ajatus tästä pistää pääni pyörälle.

Kerrataanpa aluksi, että mitä ihmettä on tupakka. Yleisesti ottaen puhutaan tupakkakasveista, joiden lehtiä kerätään ja kuivatetaan aromien lisäämiseksi, ja niistä työstetään monia tuotteita, kuten suomalaisittain tupakkana tunnettuja poltettavia rullia sekä huulen alle tungettavaa nuuskaa. Syynä tähän kasviin liitettävään kummalliseen tapaan on sen runsaasti sisältämä nikotiini.
Nikotiini taasen on aine, joka vaikuttaa erilaisten välittäjäaineiden erityksiin aivoissa. Nikotiinin kaltaiset aivokemiaan vaikuttavat aineet addiktoivat hyvin helposti. Kuka tahansa tupakkaa käyttänyt ihminen luultavasti puhuu sen rauhoittavan vaikutuksen puolesta, ja se johtuu juuri näistä aivoissa eritetyistä rentouttavista ja vireyttävistä aineista. Voisi myös ajatella, että tupakoinnin prosessikin rentouttaa. Vedetään savua sisään keuhkoihin, ja päästetään ulos. Toiminta on kuin syvää hengitystä, jonka tiedetään rauhoittavan.

Mutta palataan nikotiiniin. Näiden nautintovaikutustensa kanssa nikotiini on kuin runsaasti sokeroitu myrkky. Ei, ei vain ”kuin” – nikotiini ON myrkky. Se muun muassa tappaa eläimet ja hyönteiset ja ihmisen kohdalla riippuvuuden lisäksi aiheuttaa kaikenlaista, jota nyt listaan:
 • korkeaa verenpainetta
 • verisuonten supistumista
 • nivelkipua
 • lihastärinää
 • päänsärkyä
 • hengittämisen vaikeutumista keuhko -ja keuhkoputkiongelmien syntymisen takia
 • plakin kehittymistä
 • ja kaikkea muuta yhtä pahaa
Tupakan käyttö myös lisää syöpäriskiä. Tupakointiin liitetään erityisesti keuhko -, kurkku –ja haimasyöpä. Tiesitk, että syöpäriski kasvaa, jos poltat tupakkaa aamulla herättyäsi? Kaiken tämänkin kauhuelokuvaan sopivan tiedon jälkeen ihmiset hyvin luultavasti eivät lopeta tupakointitapaansa, ja tämän syynä on tupakoinnin aiheuttama riippuvuus.

Riippuvuus syntyy, kun aivot tottuvat saamaan tietyn verran kemiallisia aineita ajoittain. Kun aivot eivät kerran saakaan tätä ainetta, sen puute saa aivot hämilleen, ja ne pistävät alulle hälytysprosessin, kuin pakottaen kehon hankkimaan sitä lisää. Tämä tunnetaan vieroitusreaktiona. Vieroituksen oireita tupakan kohdalla ovat muun muassa yleinen ärtyneisyys, kärsimättömyys, levottomuus sekä keskittymisen vaikeus. Tupakassa oleva nikotiini tavallaan aivopesee kehon haluamaan sitä aina enemmän ja enemmän. Hyvä kuitenkin tietää, että vieroituksen vaikutus lisääntyy käytön myötä. Lopettaminen on selvästi sitä helpompaa, mitä vähemmän nikotiinia olet tottunut kehoosi keräämään. On ihmisiä, jotka polttavat savukkeen vuodessa ja pärjäävät sillä seuraavaan, kun taas jotkut polttavat läpi usean askin päivässä. Jälkimmäinen näistä tulee kärsimään pahemmin vieroitusoireista. Kumpaan leiriin sinä kuulut?

kirjoitti Arttu Toiviainen

2 kommenttia:

 1. Viikolla 16 Heinolan kuudesluokkalaiset pääsevät Hubu oppituntien aikana kertomaan oman mielipiteensä mm. tupakasta. Hubu oppitunnit ovat ehkäisevän päihdetyön kokonaisuus , jonka tavoitteena on lisätä tietoa päihteistä, keskustella päihteisiin liittyvistä ilmiöistä ja asenteista. Hubu oppitunnit toteuttaa EHYT ry.

  VastaaPoista
 2. Hubu oppitunnit käynnissä. Vanhempain ilta kaikille Heinolalaisten kuutosluokkalaisten vanhemmille ensi viikon keskiviikkona 27.4. klo 17.30 alkaen wpk talolla. Tule kuulemaan mitä kuutosluokkalaisesi ajattelee päihteistä.

  VastaaPoista