heinolannuoret.blogspot on tarkoitettu tilaksi, jossa nuorille voidaan välittää tietoa turvallisesti. Täällä on vapaata jakaa mielipiteitään, kunhan se sallii monenpuolisen keskustelun. Kiusaamista tai vähättelyä ei sallita. Kritiikin tulee olla perusteltua ja rakentavaa. Tervetuloa kirjoittamaan!

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Nuorisovaihto 2015

Elokuussa 2015 Heinolan nuorisopalvelut järjestivät kansainvälisen Youth In Action -nuorisovaihdon, johon osallistui sinä vuonna Ruotsi, Norja ja Puola sekä oma Suomemme kantamaana. Nuorisovaihto järjestetään uudelleen 28.6.-5.7., tällä kertaa Ruotsissa. Tähän on lainattu erään suomalaisen vaihtoon osallistuneen nuoren päiväkirjakappaleita vuoden 2015 vaihdon ajalta. 

Day 1           28.8.2015
Nuorisovaihtomme alkoi rennosti matkatessamme bussilla kohti Helsinki-Vantaa lentokenttää. Sieltä noudimme muut vaihto-ohjelman jäsenmaat. Lopulta saimme porukan kokoon ja lähdimme takaisin kohti Heinolaa. Saavuttuamme Heinolan lukion tiloihin söimme ja majoittauduimme luokkiin. Ruoaksi oli tarjolla aina suomalaisesta mustasta makkarasta saksalaiseen suklaaseen, puolalaiseen savustettuun juustoon ja ruotsalaisten kuuluisiin Bilar-karkkeihin asti. Päivä sujui leväten, pelaten ja hengaillen. Iltapalan jälkeen porukka alkoi rauhoittua ja nukkumaan käytiinkin yhdentoista jälkeen. Kokonaisuudessaan päivä oli hauska ja tunnelma rento. Me nuoret tulimme jo hyvin juttuun niin vanhojen kuin uusienkin tuttavuuksien kanssa.


Day 2            29.8.2015
Toinen päivä alkoi melko viileissä tunnelmissa lukion ilmastointien takia. Porukka oli hieman väsynyt edellisestä päivästä, mutta aamupalan jälkeen energiatasot alkoivat nousta. Aamupäivä menikin pelatessa erilaisia pelejä ja tutustuessa toisiimme. Kaikilla oli äänestä päätelle hauskaa. Iltapäivä meni kaupungintalolla kahvitellen ja kuunnellen Juuso Seppälän puhetta kuntapolitiikasta ja nuorten vaikuttamisesta, tietenkin englanniksi.  Tilaisuus oli mielenkiintoinen ainakin osalle nuorista ja se sisälsi paljon tärkeää asiaa. Alkuillasta meillä oli vapaa-aikaa, ja loppuilta sujui maistellessa eri maiden ruokia, joita oli paljon. Illan tunnelma oli mukava ja rauhallinen. Päivä sujui lähes ongelmitta ja hyvällä fiiliksellä.


Day 3             30.8.2015
Kolmas päivä alkoi mukavasti aamupalalla ja valmistauduttaessa ”Amazing Heinolaan”. Jaoimme ruotsalaiset, saksalaiset ja puolalaiset neljään ryhmään ja kiersimme eri pisteitä, joihin kuuluivat lintutarha, vesitorni, kirjasto, kylpylänranta, Cafe Kailas, rautatiensilta ja Harjupaviljonki. Pisteillä oli erilaisia pieniä tehtäviä ryhmien selvitettäväksi, ja me suomalaiset nuoret hieman avustimme tarvittaessa. Lopuksi kaikki palasivat Pleissille syömään. Ilta jatkui kaupungissa vapaasti pyörien ja Pleissillä hengaillen. Kaikki pitivät Amazing Heinolasta. Päivään kuului myös ensiapuohjelma Heinolan paloasemalla. Kuuntelimme puheen ja harjoittelimme tulien sammuttamista eri tilanteissa, ja tapahtuma päättyi palomiesten lähdettyä sammuttamaan oikeaa tulipaloa. Iltapalan jälkeen sammutimme kaikki rakennuksen valot ja pelasimme vielä yhdessä ”hide and seek”-peliä. Peli oli suosittu nuorten keskuudessa ja se piristi iltaa. Kokonaisuudessaan päivä oli hauska ja onnistunut pieniä vastoinkäymisiä lukuun ottamatta.


Day 4              31.8.2015
Neljäntenä päivänä siivosimme, pakkasimme tavaramme ja lähdimme Kurenniemeen. Majoittauduimme, söimme, pelasimme tutustumispelejä ja saunoimme. Päivä oli melko tavallinen emmekä tehneet juuri mitään erikoista.

Day 5             1.9.2015
Viidentenä päivänä ohjelmassa oli kolme erilaista aktiviteettia; draamaa, frisbeegolfia sekä kirkkoveneellä soutamista. Draamaan kuului luottamusharjoituksia parin kanssa sekä rentoutumista. Frisbeegolfissa harjoiteltiin heittotyylejä, tähtäämistä ja eri kiekkojen käyttämistä. Kirkkoveneellä taas soudettiin muutaman kilometrin lenkki. Yhteistyö soutajien välillä onnistui hyvin kielieroista huolimatta. Päivä kului nopeasti aktiviteettien parissa, ja illalla saunoimme ja uimme isolla porukalla monta tuntia. Ennen nukkumaanmenoa vietimme aikaa nuotiolla ja paistoimme lettuja. Päivä oli mukava ja hauska, eikä tekeminen loppunut kesken.

Day 6              2.9.2015
Kuudentena päivänä ohjelmassa oli Järvipelastusseura ry:n suunnittelemaa toimintaa sekä Crazy Olympics –turnaus, jossa pelasimme yhdessä eri maiden suunnittelemia pelejä ja kisoja. Ohjelmassa oli kuivapukujen kokeilua ja vedestä pelastamista, vesiletkujen käyttöä sekä ensiavun antoa elottomalle henkilölle. Meidät jaettiin jälleen samoihin kolmeen ryhmään ja kiersimme pisteitä. Päivä kului nopeasti eri toimintojen parissa. Illalla menimme taas porukalla saunaan, olimme vesisotaa ja uimme pitkään. Iltapalalla katselimme kuvia kuluneelta viikolta. Päivä sujui mukavasti.


Day 7              3.9.2015
Seitsemäntenä päivänä ohjelmassa oli matka Lahteen. Siellä menimme ensin Multi-Cultiin eli monikulttuurikeskukseen. Multi-Cultissa keskusteltiin omista mielipiteistä, paljon uutisoiduista aiheista, maailman tilanteesta sekä tehtiin ruokaa ryhmissä. Meidät jaettiin neljään ryhmään tekemään aterioita. Tutustuttuamme Multi-Cultin toimintaan ja käytyämme kaupassa aloimme valmistaa ruokia. Alkuruokana oli wrappeja, pääruokana muusia ja nakkeja sekä salaattia ja jälkiruokana jäätelöä, mansikoita sekä muita lisukkeita. Meillä oli hauskaa Multi-Cultissa, varsinkin kun saimme tehdä yhdessä ruokaa. Lopuksi meillä oli vielä aikaa shoppailla Lahden keskustassa. Illalla palasimme Kurenniemeen, ja viimeisen yhteisen illan kunniaksi paistoimme makkaraa nuotiolla. Juhlimme ja valvoimme, jotkut jopa koko yön. Illasta ja yöstä tuli muistorikas.


Day 8              4.9.2015
Kahdeksantena päivänä heräsimme klo. 05:00 pakkaamaan ja siivoamaan paikkoja. Aamupalan jälkeen, noin puoli seitsemältä, bussimme lähti kohti Helsinki-Vantaa lentokenttää. Bussissa oli melko hiljaista, ja suurin osa nukkuikin. Saavuttuamme kentälle saatoimme kaikki terminaaliin ja hyvästelimme heidät. Osa jopa herkistyi halatessamme ja toivottaessamme hyvää matkaa. Kovan ikävän lisäksi viikosta jäi unohtumattomia muistoja. Tämä oli varmasti monelle kesän kokokohta. Toivottavasti tapaamme vielä…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti